Product was successfully added to your shopping cart.
0item(s)

You have no items in your shopping cart.

LTE in Nederland

LTE in nederland

LTE staat voor Long Term Evolution vaak ook aangeduid met de naam 4G. Al hoeft 4G niet direct te betekenen dat de LTE techniek is toegepast. LTE is een nieuwe netwerk techniek ontwikkeld door de 3GPP organisatie. LTE is gebaseerd op de bekende GSM en UMTS technieken. AlhoewelLTE nog in haar kinderschoenen staat,  zijn er toch al veel mogelijkheden.

100 Mbps downloaden

Een van de grootste voordelen van LTE is de hogere download snelheid. Doordat LTE efficiënter om gaat met de beschikbare ruimte en op verschillenden kanalen tegelijk kan communiceren is nu een theoretische download snelheid van 100 Mbps mogelijk. In de toekomst kan dit verder oplopen. Wellicht nog interessanter is de upload snelheid van 50 Mbps. Hiermee is het mogelijk om HD-beelden te streamen over het internet. 

Dankzij LTE is het mogelijk om ADSL snelheden ook op een mobiel apparaat beschikbaar te hebben. 

LTE in de achtertuin?

Binnen Nederland maakt LTE een langzame start. Waar in Duitsland en Finland het netwerk al bijna dekkend is, in Nederland is dit nog allerminst het geval. Begin 2012 hebben diverse providers een test netwerk binnen verschillende steden in Nederland gecreëerd. Deze netwerken zijn actief op de 2.6 GHz netwerk band. Deze frequentie band leent zich niet voor een netwerk dat heel Nederland bedekt. Door de relatief hoge frequentie band is de ontvangst binnen huis helaas vaak slecht. Ook zijn er meer masten nodig om een netwerk te maken wanneer we dit vergelijken met een 2G of 3G netwerk.

Het is even wachten totdat in Nederland de eerste degelijke netwerken aangelegd worden.    Eind oktober worden verschillende frequentie banden opnieuw geveild. Vanaf dan is het ook mogelijk dat providers de veel lagere frequenties in handen krijgen voor gebruik van LTE diensten. Waarschijnlijk zullen de providers LTE uitrollen op de 1800 MHz binnen Nederland, mede omdat deze frequentie ook ondersteunt is door de iPhone 5.

Wat raden wij aan?

Op dit moment hebben verschillende providers (KPN,Tele2,Ziggo,T-Mobile) al LTE test netwerken op verschillende locaties binnen Nederland. Wij raden aan om hier nog geen abonnement op te nemen of diensten vanaf te nemen tenzij strikt noodzakelijk. Dit omdat deze netwerken nog op de 2.6 GHz band werken

Belangrijk is om bij de aanschaf van apparatuur voor LTE ontvangst te letten op de verschillenden frequenties. Het is beter om een modem of router te hebben welke zo veel mogelijk frequenties ondersteunt. Zo kunt u gebruik maken van de testnetwerken en van het definitieve netwerk. Wij kunnen de Huawei E5472 MiFi router aanraden. Mede omdat deze zowel op de test netwerken als op het definitieve netwerk werkt.